Citronbakad lax med fänkålsgratäng och parmesan/tomatsallad

Jag har länge velat prova fänkålsgratäng vilket jag passade på att göra idag!

Fänkålsgratäng

2 stora fänkålar
1 röd lök
5 vitlöksklyftor
1 msk kalvfond
1 dl vispgrädde
2 dl riven parmesan
Riven muskot
Salt
Svartpeppar

Sätt på ugnen till 200 grader.
Plocka bort yttersta laget och skär bort blasten, skär sedan varje fänkål i fyra delar.
Skala och dela löken i klyftor, lägg ner fänkål och lök i kokande vatten +f onden, låt koka i ca 5 min
Låt fänkålen rinna av i durkslag och lägg i en ugnsform.
Krydda med salt och peppar.
Riv lite muskot över.
Blanda grädde och hackad vitlök och häll över och avsluta med riven parmesan.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Citronbakad lax

1 laxbit med skinnet kvar
Salt
Svartpeppar
Citronsaft
Olivolja
Grovsalt

Sätt ugnen på 150 grader.
Täck botten på en ugnsform med grovsalt, lägg laxbiten ovanpå.
Gnid in laxen med olivolja, salta och peppra och droppa över citronsaften.
Baka i ugnen tills laxen nått en temperatur på 60 grader.

Parmesansallad
Hyvlad parmesan
5 körsbärstomater
½ halv gul paprika
½ gul paprika
Färsk basilika
Flingsalt
Svartpeppar
Olivolja

Skär grönsakerna och basilikan, lägg i en skål.
Hyvla över parmesanosten.
Smaksätt med olivolja, salt och peppar.

20121106-104251.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: