Italiensk middag med goda vänner

Lördagen bjöd på mat med italienska smaker.

Förrätt: Hemmagjord gnocchi med tomatsås.

Varmrätt: Porchetta med rotfrukter och broccoli på Fernandos vis.

Efterrätt: Mascarpone- o limecrème m chokladtryffel o hallon

Gnocchi
100 g durumvete
1 äggula
250 g ricotta
Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar
Parmesan

Blanda ihop alla ingredienser till en deg.

Dela degen i fyra och rulla ut till 4 korvar.

Dela gnocchin i centimeterstora bitar.

Koka upp vatten med salt.

Lägg i gnocchin i det kokande vattnet och låt koka tills de lägger sig på vattenytan, ca 2-3 minuter.

Tomatsås
1 burk krossade tomater (muttis)
2 vitlöksklyftor
Olivolja
Salt
Peppar
Oregano
Färsk basilika

Koka upp krossade tomater med kryddor och olivolja.

Låt puttra medan du kokar gnocchin.

Servera gnocchin och tomatsåsen tillsammans med riven parmesan på toppen!
Avnjut med en god öl eller ett glas rött!

Porchetta
1-½ kg fläskkarré
Salt
Fänkål
Rosamarin
Vitlök
Olivolja

Sätt ugnen 125°C.
Skär karrén längs med till ett 1 1/2 cm tjockt köttstycke, se nedan. Krydda runt om med salt.
Lägg den fetaste sidan nedåt.
Skala och finhacka vitlöken och mortla fänkålsfröna.
Fördela vitlök, fänkål och rosmarin på köttet och rulla till en fast rulle. Bind ihop med steksnöre.Lägg karrén på ett ugnsgaller med en ugnsform med vatten under.
Ugnsstek tills innertemperaturen är 73–75°C, ca 5 timmar. Låt vila ca 30 minuter.
Skär i ca 1/2 cm tjocka skivor.

Rödvinsreduktion
Häll av skyn från köttet i en kastrull.
Häll i kalvfond och rödvin.
Låt puttra några minuter.

Rotfrukter
1 sötpotatis
1 morot
2 potatisar
4 kålrötter
1 rödlök
1 pressad vitlöksklyfta
Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skiva rotfrukterna i lagom bitar.
Lägg i en plåt, krydda med salt och peppar.
Ringla över olivolja, pressa över vitlök och blanda om.
Ugnsstek i ca 20 minuter.

Broccoli på Fernandos vis
1 broccoli
3 vitlöksklyftor
½ spansk peppar
Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar

Skölj och dela broccolin.
Koka i salta vatten i ca 3 minuter.
Hacka chilifrukten och vitlöken.
Hetta upp en stekpanna, häll i olivolja, chilifrukt och vitlöken.
Lägg i broccolin och blanda runt.

Mascarpone- o limecrème m chokladtryffel o hallon
250 g mascarpone
1 äggula
3 msk socker/stevia
Limesaft och limeskal från 1 lime
1 dl grädde
1 dl grädde
60 g choklad (vahlrona, 70%)
Hallon
Myntablad
Crème: Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt mascarpone, limeskal och saft och vispa ihop. Tillsätt grädden och vispa till en fast kräm. Fördela i glas och ställ kallt några timmar.
Tryffel: Hacka chokladen. Hetta upp grädden i en kastrull.
Ta av från värmen och rör ner chokladen och rör till en slät kräm, låt svalna något. Häll den över den kalla crèmen. Ställ i kylen.
Servering: Ta ut desserten minst 30 min innan den ska serveras så att tryffeln blir krämig. Lägg på hallon och garnera med färsk mynta.

20121106-104109.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: