Härlig middag

Förra helgen hade vi lite gäster och så bjöd vi på 3-rättersmiddag.

Förrätt
Efter att vi vart på yasuragi vart vi inspirerade av edamamebönor, därför gjorde vi denna soppa, har dock kryddat den med lite chili o basilika.

Ingredienser
1 st  purjolök
2 st  vitlöksklyftor
1/4 färsk röd chilifrukt
2 msk  smör
250 gram  edamamebönor, skalade och tinade
2 tsk  spiskummin,
7 dl grönsaksbuljong
2 dl torrt vitt vin
1 dl grädde
Färsk basilika
1 tsk  salt och svartpeppar

Tillagning
1. Skär bort den nedersta delen på purjon och skär en lång skåra på längden. Skölj ur den noga mellan bladen och strimla den sedan fint. Skala och hacka vitlöken.

2. Hetta upp smöret i en stor gryta och fräs purjon,vitlöken och chilinmjuk utan att den tar färg. Lägg i bönorna och fräs dem hastigt tillsammans med spiskummin. Häll i buljongen,vinet och grädden och låt det sjuda ett par minuter. Mixa slätt och låt svalna.

3. Mixa sedan i nästan all mynta, spara lite till dekoration. Vispa i yoghurten, smaka av med salt och peppar och kyl soppan.

4. Serveras ljummen med riven grana padano och parmaskinka-chips.

Till detta serverades ett torrt mousserande vin.

Varmrätt
Ville göra en god risotto och denna variant vart otroligt god.

Ingredienser
0,5 tsk salt
1 msk smör, + 1 msk smör
7 dl vatten
1 krm svartpeppar, nymald
3 st schalottenlökar
1 dl parmesanost, riven
1 knippe bladpersilja
3 dl arborioris
1,5 st oxbuljongtärning
300 g salsiccia, färsk
3 dl öl, mörkt

Tillagning
1. Koka upp vatten och buljongtärningar i en kastrull.
2. Skala och finhacka löken. Fräs lök och ris i 1 msk smör i en gryta. Häll på ölet och låt koka in. Späd med den varma buljongen, lite i taget tills all buljong är slut och risotton är krämig, ca 20 min. Smaka av med salt och peppar.
3. Skär korven i slantar. Grovhacka persiljan, lägg undan lite till garnering. Stek korv och persilja i 1 msk smör i en stekpanna. Blanda ner korv, persilja och ost i risotton och servera.

Till risotton serverades ett fylligt italienskt vin.

Efterrätt
Hittade en variant på tiramisu som lät fräsch och väldigt somrig.
Ni som inte gillar tiramisu med espresso bör prova denna med hallon, citronkräm och limoncello.

Ingredienser
1 dl vispgrädde + 0,5 msk strösocker
2 äggulor
0,3 dl strösocker
250 g mascarpone
100 g savoiardikex
3 msk limoncello

Citronkräm
2 ägg
1 dl strösocker
rivet skal och saft av 1 citron
50 g rumsvarmt smör
100 g hallon
florsocker

Tillagning
Börja med citronkrämen.
Blanda ägg, socker, skal och saft från citronen i en kastrull. Värm på medelvärme under omrörning tills blandningen tjocknar och första bubblan syns. Lyft kastrullen från värmen och vispa i smöret lite i taget. Låt krämen kallna.

Vispa grädden med 1 matsked socker. Den ska vara ganska hård. Vispa äggulor och resten av sockret vitt och krämigt. Tillsätt mascarpone och grädde, lite i taget, och rör om till en fluffig kräm.

Häll upp lite Limoncello i en skål och doppa båda sidorna av savoiardikexen snabbt i likören.
Doppa försiktigt, de ska inte bli genomblöta.

Lägg kexen i botten av några fina glas eller i en stor form. Skeda över lite av citronkrämen och fortsätt med ett lager av mascarponekrämen. Lägg på några hallon och fortsätt sedan att varva kex, citronkräm, mascarponekräm och hallon.
Avsluta med ett lager kräm och toppa med hallon.

Ställ in i kylen och låt stå minst en timme innan servering.

Ta ut tiramisun och sikta över florsocker.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: